Sunday, 9 June 2013

Resepi: healthy Shepherd Pie

Hari nie nak share resepi shepherd pie atau pun pie ubi kentang. Resepi nie saya dah modified sebab nak jimat kalori..hahah..


Bahan-bahan untuk inti:-

50 gram daging kisar
3 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji tomato (blend)
2 sudu tomato puree
1 batang zuccini yang kecik, diparut kasar (timun jepun)
1/2 batang lobak merah (parut kasar)
1/2 batang sederi

Cara memasaknya:-

Saya guna olive oil satu sudu, tumis bawang putih sampai agak layu. Masukkan daging kisar, tomato blend, tomato puree, air. Kemudian perisakan daging tersebut dengan serbuk lada hitam, italian herbs, cayenne dan juga garam. Bila daging macam nak masak, masukkan sayur-sayuran yang kita dah parut tadi. masak sampai jadi pekat and agak kering. Ketepikan..Letak inti dalam bekas aluminium foil cam yg saya guna tu pun ok.

Untuk mashed potato, saya guna 70g ubi kentang. Masak ubi kentang sehingga lembik, kemudian hancurkan. Saya blend dgn sebiji telur sbb tak nak guna cheese.

Ok, so letak mashed potato dan bakar dlm oven atau microwave untuk keringkan kentang. (Biasanya dlm 10-15 minit je). Sedap dimakan panas2. Ini post workout saya, so saya guna ubi yang besar sikit. Kalau nak letak cheese kat atas tu pun ok je,takde masalah..


posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment