Wednesday, 29 May 2013

Resepi: Homemade Granola Bars (non-baked)


Hari nie nak share cara-cara untuk membuat Granola Bars. Saya memang dah stop makan cereals sebab tuelah buat sendiri jer. Sorry sangat sebab hari tu dah buat, tapi saya lupa nak ambil gambar. Saya lebih suka explain dengan gambar sebab granola bars nie remeh sikit nak membuatnya..kalau ada soalan, tanya ek...Selamat mencuba :)


Bahan-bahannya:-

2 cawan rolled oat
1/4 cawan sunflower seeds
2 sudu badam (cincang)
1 sudu kacang gajus (cincang)
2 sudu flaxseed
1/2 cawan air
1/4 cawan peanut butter (saya guna brand steffi, takde gula)
1/2 cawan madu asli (kalau nak manis, boleh tambah lagi sukatannya)
1 cawan buah-buahan - saya guna kismis, cranberries, apricot (cincang kasar)
secubit garam


Cara-cara membuatnya:-

Panaskan oven sehingga suhu 250c. Gaulkan oat, sunflower seeds, flaxseed, badam, gajus dan bakar dalam oven selama 10-12 minit. Keep on checking sebab takut bahan2 nie hangus. Bila dah siap bakar, masukkan grains ke dalam large bowl.


Panaskan air sehingga mendidih, kemudian masukkan peanut butter dan madu.



Kemudian masukkan buah-buahan kering dan secubit garam ke dalam adunan peanut butter tadi. Kacau sehingga sebati dan tuangkan ke atas grains yang kita dah bakar tadi.





      Pindahkan campuran grains tadi ke dalam 8x8 inch pan dan kemudian ratakan. Masukkan ke dalam peti sejuk dan bekukan selama 2 jam. 




      Bila dah beku, potong bentuk bars setebal 1 1/2 inch ataupun 1 1/4 inch.. Satu adunan nie boleh dapat dalam 30 bars. Saya simpan dalam peti ais, so boleh tahan sampai 2 minggu. Satu bar nie per serving dalam 130kcal. 




      Baiklah, untuk Granola in a jar nie, saya guna resepi yang sama, cuma lepas saya gaul kesemua grains dengan adunan peanut butter dan madu, saya bakar adunan nie selama 10 minit. Jadi, adunan nie akan jadi berketul-ketul macam Granola yang kita beli kat kedai tue. Nanti nak makan, just gunakan scoop whey untuk tahu berapa gram granola nie..saya advise makan dalam 50g je per serving..


      5 comments:

      1. nk beli yg oat nii kt mnaa ehh ??

        ReplyDelete
        Replies
        1. Kat supermarket selalu ada jual. Nama dia rolled oats. 😃

          Delete
        2. Kat supermarket selalu ada jual. Nama dia rolled oats. 😃

          Delete
      2. Thnx for sharing dear..keep it up!

        ReplyDelete