Wednesday, 15 May 2013

Dream catch me when i fall!

Mesti ramai yang tahu tentang kartun niekan? The Road Runner..heheh..tapi hari nie saya bukan nak cerita tentang kartun..saya nak jawab soalan yang selalu orang tanya saya, macam mana ek akak boleh kuat semangat?

Sebenarnya saya bukanlah kuat semangat sangat pun, cumanya saya dah bersedia untuk berubah..saya dah buat keputusan untuk berubah, saya dah give up hidup sebagai seorang yang obese, dah penat bawak badan saya..inilah yang menyebabkan saya kuat semangat.

Saya banyak muhasabah dan tanya diri sendiri..sebenarnya aku nak kurus nie untuk siapa? Adakah untuk diri sendiri, ataupun nak impress org lain..bukan apa, perjalanan nak kurus nie bukan senang, kita yang akan menempuhnya..jadi adakah diri kita bersedia? Kalau dah bersedia, tanya lagi kat diri sendiri, sanggup tak aku buat benda nie selama-lamanya.. Yer, tanya diri sanggup tak? Yang kita nak ubah ialah cara hidup dan cara pemakanan kita. Sanggup tak buat untuk selama-lamanya? Saya sanggup...cukuplah dengan apa saya telah lalui..saya dah cuba macam-macam produk tapi masih tidak berjaya. Masa sesi Jom Kurus tue pun saya ada beritahu Kevin.."Kevin, i dah try semua benda untuk turunkan berat badan kecuali proper diet dan exercise..please teach me how to lose weight properly!" Sampai satu tahap, saya rasa dah give up sangat dengan hidup tapi alhamdulillah, Allah masih sayangkan saya.

Masa buat keputusan nak berubah tu, takut juga kalau gagal. yerlah, first time nak turun berat tanpa bergantung kepada produk,biar betul aku nie, tapi orang cakap belum cuba belum tahukan? Lagipun, bila kita usaha sendiri, berjaya atau gagal kita yang akan tentukan. Saya percaya kalau kita semua berusaha dan kerja kuat, insyaallah Allah akan bagi kita reward.

Satu lagi, amalkan tulis kata~kata semangat untuk motivate diri sendiri. Macam saya, memang impian saya sejak dari kecil lagi saya nak capai ideal weight...itu memang impian saya, bila saya patah semangat, saya akan ingat balik cita-cita dan impian saya tu..kadang-kadang tu sampai bergenang air mata. Saya sendiri tidak pernah menyangka perjalanan saya sudah sejauh ini.

Untuk kawan2 semua, saya doakan anda semua jumpa satu sebab kenapa anda nak turunkan berat badan. Stick to that reasons sampai kita semua boleh capai ideal weight kita..baca kuat2, hafal dan semadikannya di dalam hati..insyaallah..kita semua boleh berjaya. Good Luck buat semua! Jom jadi aktif macam Road Runner! Run for your life...Ping ping...

Run for your life. Ping Ping

No comments:

Post a Comment