Monday, 24 June 2013

Resepi: Baked potato and egg muffins

Ini resepi untuk breakfast. kalau nak buat banyak, limitkan telur kuning dan lebihkan telur putih.


Bahan-bahan:-

2 biji telur
50g ubi kentang (rebus dan hancurkan)
Cottage cheese, cayenne, cili merah, daun bawang untuk hiasan


Cara-caranya:-

Campurkan ubi kentang dan juga telur. pukul sehingga sebati dan bakar dalam suhu 180c selama 15min. sebelum bakar tu, tabur cili merah dan daun bawang untuk hiasan. saya letak cottage cheese dan cayenne sebelum makan. muffin telur ni tak letak pewarna tau, telur kuning yg menyebabkan warnanya cantik. 


Wednesday, 19 June 2013

Protein oatmeal cookies

Saya memang suka buat snack guna oat dan whey sebab mudah dan low kalorie. Kalau yang nie, one piece cookies tu dalam 80kcal jer.


Bahan-bahan:-

Sebiji telur
1/2 tbsp flaxseed
1/4 cawan whey protein (saya guna mocha)
1/2 cawan rolled oat
1/2 tbsp soda bikarbonat
1/2 cawan Kismis
1/2 biji epal yang masak, saya guna fuji.


Cara-caranya:-

Blend kesemua bahan-bahan kecuali rolled oat dan kismis. Bila dah sebati, masukkan rolled oat dan kismis. Rolled oat dan kismis tu kita tak blend sekali sbb tak nak bagi hancur. Bentukkan bulat2 dan bakar selama 15 min, suhu 180c. Biskut nie tahan 2-3 hari jer.


posted from Bloggeroid

Saturday, 15 June 2013

XL in the house yooo!

Semalam saya jumpa att setelah 3 minggu lebih tak jumpa dia. Saja je jumpa, nak belajar exercise baru dan nak g melawat gym baru. Masa sampai tu, att dah terkejut sebab saya pakai baju nie, saiz XL. Saya jenis pear shape, mmg cepat shred upper body, tapi lower part mmg susah. Masa mula2 beli tshirt ni, mmg dah boleh pakai tapi bila tang perut tu mmg fail. Huhuh. So bila skrg dah boleh masuk, att memang hepi giler..


So hari tu training dengan adi dan zira. Alhamdulillah, diaorg cakap form saya dah banyak improve, especially lunges dan squat. Paling att terkejut bila tengok saya boleh buat T push up, full ek bukan modified. Saya memang banyak push diri saya sejak saya fully exercise kat rumah. For me, selagi saya tak push, sampai bila pun saya memang takkan dapat buat full form.


Kadang2 tu rasa tak percaya dengan diri sendiri. Dulu pakai 4XL, sekarang dah jadi XL. Kini yang tinggal XL -> L -> M -> S! Insyaallah, doakan saya yer. Perjalanan saya masih jauh lagi. Tapi saya akan teruskan melangkah sampai saya dapat capai apa yang saya nak. Seumur hidup saya, saya tak pernah pakai t shirt saiz S. Saya nak sangat pakai saiz S, saya nak tahu macam mana rasanya. Alang-alang menyeluk pekasam, biar ke sampai lengan. Tapi hari nie, izinkan saya celebrate saiz XL dulu..yeay!






posted from Bloggeroid

Friday, 14 June 2013

You must change first before change something!

No doubt, Cabaran yang paling susah untuk menurunkan berat badan nie ialah ubah cara pemakanan dan lifestyle kita. Ada orang tanya saya perlu ke kita ubah? Saya jawab balik, sanggup ke nak berubah? If sanggup, saya boleh bagi tips macm mana saya buat mula-mula dulu..

Tapi saya cakap terus terang, saya ambil masa 3 bulan untuk tukar cara pemakanan saya, tukar mind setting dan paling penting, sekarang nie saya dah tak rasa nak makan benda tue semua. Bukan tak nak makan tapi memang dah tak boleh makan. Kena terima hakikat yang badan saya nie gemuk bukan dalam masa 2 minggu, bertahun-tahun lamanya..jadi kalau nak kurus pun kena sabarlah..janganlah semuanya nak cepat jer.

Jadi mula2, ambil satu buku dan tulis pola pemakanan selama 2 minggu, kalau boleh catat sekali masa. Please, sila jujur dengan diri sendiri. Kalau tea time tu makan karipap 6 biji, tulis je 6 biji. Kalau breakfast makan nasi lemak dengan telor mata dan sambal kerang, sila tulis yer. Jangan nak ngelat! Pastu tulis water intake juga.

Selepas 2 minggu, study balik pola pemakanan tu, kira berapa banyak kalori intake hari-hari, tengok water intake berapa liter sehari, berapa kali makan fast food, berapa bnyk hidangan buah/sayur yang awak makan.

Lepas tulis tu semua, first kita akan notice yang kalori intake kita memang banyak melebihi keperluan seharian, pastu takde exercise bermakna takde kalori keluar, apa yg kita makan hari-hari ialah processed food, sugar dan kurang makan buah dan sayur. nampak tak betapa tidak sihatnya pemakanan kita selama nie?

that's why saya cakap, kena ubah diri sendiri sebelum kita ubah something. macam mana nak buat, follow tips saya yg saya share dalam entry sebelum nie. next entry saya akan ceritakan macam mana nak kira kalori.





posted from Bloggeroid

Wednesday, 12 June 2013

Resepi: Mini pumpkin pancake

Pancake labu nie memang favourite sayalah. Kalau ada labu kat rumah, mesti buat pancake. Cara nak buat pun mudah je.

Bahan-bahan:-

1/4 biji labu (rebus sampai lembut)
Sebiji telur
3 sudu tepung oat ataupun oat segera
1 sudu peanut butter

Cara-cara nak memasaknya:-

Blend labu, telur, oat dan juga peanut butter. Letak sedikit air sekiranya adunan tu keras, tapi jangan lembik sangat. Kita nak adunan tu macam adunan pancake. Bila dah blend, masak atas non stick pan. Satu adunan nie boleh dapat dalam 4-5 mini pancake. Hidang dan makan panas-panas :-)


posted from Bloggeroid

Sunday, 9 June 2013

Resepi: healthy Shepherd Pie

Hari nie nak share resepi shepherd pie atau pun pie ubi kentang. Resepi nie saya dah modified sebab nak jimat kalori..hahah..


Bahan-bahan untuk inti:-

50 gram daging kisar
3 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji tomato (blend)
2 sudu tomato puree
1 batang zuccini yang kecik, diparut kasar (timun jepun)
1/2 batang lobak merah (parut kasar)
1/2 batang sederi

Cara memasaknya:-

Saya guna olive oil satu sudu, tumis bawang putih sampai agak layu. Masukkan daging kisar, tomato blend, tomato puree, air. Kemudian perisakan daging tersebut dengan serbuk lada hitam, italian herbs, cayenne dan juga garam. Bila daging macam nak masak, masukkan sayur-sayuran yang kita dah parut tadi. masak sampai jadi pekat and agak kering. Ketepikan..Letak inti dalam bekas aluminium foil cam yg saya guna tu pun ok.

Untuk mashed potato, saya guna 70g ubi kentang. Masak ubi kentang sehingga lembik, kemudian hancurkan. Saya blend dgn sebiji telur sbb tak nak guna cheese.

Ok, so letak mashed potato dan bakar dlm oven atau microwave untuk keringkan kentang. (Biasanya dlm 10-15 minit je). Sedap dimakan panas2. Ini post workout saya, so saya guna ubi yang besar sikit. Kalau nak letak cheese kat atas tu pun ok je,takde masalah..


posted from Bloggeroid

Saturday, 8 June 2013

Selamat keluar dari comfort zone!

Dalam hidup nie, bila kita buat benda baik, org akan kutuk juga. Apatah lagi kalau kita buat benda jahat, lagilah orang cakap-cakapkan!!


Ada kawan mengadu kat saya, orang dok sibuk-sibuk tanya dia, kenapa exercise kat gym, kenapa tak exercise kat rumah je. Kawan saya tue ada anak kecik, susah nak exercise kat rumah sebab tue dia ambil inisiatif untuk pergi gym, tinggalkan anak dengan hubby. Ada juga kawan yang memang tak boleh pergi gym, tapi sanggup exercise kat rumah. Pokok pangkalnya, tak kisahlah exercise kat mana2; asalkan exercise. Saya salute dengan mom yang ada anak, tapi make effort untuk exercise. Anak bukanlah alasan bagi diaorang. Macam saya pulak, orang tanya sampai bila nak exercise kat rumah dan gym? Sampai bila nak stay dalam saya punya comfort zone? Saya just gelak kuat-kuat je..


Pada saya, matlamat kita sekarang nie untuk turunkan berat dan jugak fat. So tak kisahlah kat mana pun awak semua nak exercise, asalkan matlamat kita tu tercapai. Cuma satu je, biarlah orang nak cakap apa-apa pun,yang penting kita tahu apa yang kita buat. Maca saya pulak, sekarang nie, saya pun dah stop pergi gym sebab ada masalah sikit tapi saya tetap exercise, saya akan make sure 1 jam yang saya peruntukkan tu berbaloi.


Sebenarnya kat gym ke, kat rumah ke, sama je. Asalkan kita dah melangkah keluar dari comfort zone kita yang lama, iaitu TIDAK EXERCISE! Saya cakap kat kawan saya, orang yang tanya macam-macam tu, apa yang diaorang buat untuk jaga kesihatan diaorang? Kalau diaorang tak buat apa-apa, duduk situ diam-diam, jangan kacau kita!

posted from Bloggeroid